Motosikletlerin görünümünde göze batan ilk yer solgun plastikler. Yıllar geçtikçe özellikle güneşin de etkisiyle gösterge paneli çevresi, çantalar, grenaj parçaları, scooterlardaki ayak basılan yerler ve diğer boyasız plastikler gibi motosikletlerin boyasız plastik aksamları siyah doygun rengini kaybederek soluklaşır, hatta lekeli gibi de görünebilir. Peki, plastikler neden matlaşır, dahası solmuş plastik nasıl parlatılır?
Motordaki plastik aksamlar zamanla güneş ve diğer dış etkenler nedeniyle matlaşabilir ve yıpranabilir. Motosikletinizin ihtiyacı olabilecek solmuş plastik yenileme tüyolarını içeriğimizde paylaşıyoruz.

Solmuş Plastik Parlatma Yöntemleri
Birçok motosiklet kullanıcısı zamanla motorun plasik yüzeylerinde matlaşma, soluklaşma sorunu ile karşılaşabilir. Zamanla oluşan bu durumu gidermek için farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz.
Matlaşmanın derecesi ya da genişliğine göre ısı, zımpara, cila ya da boya yöntemlerinden size uygun olanını uygulayabilirsiniz. Ancak baştan uyaralım; bu uygulamaları yapmak konusunda el becerinize güvenmiyorsanız olumlu sonuçlar elde edebilmek için mutlaka uzmandan destek alın.
Plastik Nasıl Parlatılır: İlk Adım Temizlik
Motosikletinizin matlaşan ve soluklaşan plastik bölümlerini yenilerken öncelikli adımınız detaylı temizlik olmalı. Isı, zımpara, cila ya da boyama hangi uygulamayı yapacak olursanız olun zemini iyice temizlemesiniz. Yüzeye temiz su ile motosiklet temizleyicisi ya da plastik yüzeylerde kullanılabilen temizleyiciden uygulayın.
Süngeri ya da çizme yapmayacak mikrofiber bezi kirlerin üzerine dairesel hareketlerle sürün. Tüm temizlik şampuanını temizlemek için duru su ile temizleyin. Motosiklette basınçlı yıkayıcı kullanabilirsiniz ancak kullanırken dikkatli olun; zincire su püskürtmekten kaçının çünkü basınç, kir ve suyu zincirde tutabilir.
Yüzeye Isı Uygulama Yöntemi
Matlaşan plastik nasıl parlatılır? Sorusunun yanıtlarından biri yakma ya da fön adı verilen bir aletle yüzeye ısı uygulamak. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri ısıtıcıyı yakın mesafeden tutmamanız olacaktır. Ayrıca ısıtıcıyı aynı yerde belirli süreden fazla tutmamalısınız. İşlem tamamlanınca parlatıcı ile silerek parlaklığın uzun süre kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

Zımpara ile Çiziklerin Giderilmesi
Yüzey çiziklerini azaltmak için plastiğin üzerine nemlendirilmiş uygun kalınlıkta zımpara kağıdı uygulayabilirsiniz. İleri geri hareketlerle çalışırken zımpara kağıdını sık sık ıslatmayı unutmayın. Bu çizikleri aşındırmasına yardımcı olacaktır. Bu işlemi nazik hareketlerle, plastiğin tüm yüzeyine eşit olacak şekilde çalışın.
Ardından plastik bölgeyi kurulamak ve kirleri temizlemek için yumuşak bir bezle ovalayın. Az önce tamir ettiğiniz plastiği kazara çizmemek için gerçekten yumuşak, temiz bir bez kullanmanız önemlidir.
Solmuş Plastiğin Cilalanması
Siyah ya da şeffaf matlaşan plastiği yenilemek için uygulayacağınız adımlardan biri de cilalamadır. Bu uygulamayı isterseniz elektrikli matkaba parlatma aparatı takarak yapabileceğiniz gibi yumuşak bir bez yardımıyla da yapabilirsiniz. Eğer parlatma aparatı kullanacaksanız üzerinde önceki projelerinizden yağ, kir ya da herhangi bir çözücü olmadığından emin olun. İsterseniz yeni bir parlatma aparatı da alabilirsiniz.
Bu parçayı matkap üzerine sabitlenene kadar itin, matkabı çalıştırın ve tekerleği tamir edeceğiniz plastiğe doğru açılı tutun. Parlatma aparatının yalnızca kenarı plastiğe değecek şekilde eğin. Dönerken hafifçe bastırın ve yüzeyin üzerinde nazikçe ileri geri hareket ettirin. Elektrikli matkapla çalışırken mutlaka göz koruması takın ve dikkatli olun. Ayrıca, parlatma tekerleğini aynı noktada çok uzun süre tutmaktan kaçınmalısınız; ısınıp plastiği eritebilir.

Boyatma
Motosikletinizin matlaşan plastik aksamlarında üstteki yöntemler işe yaramıyorsa boyattırabilirsiniz. Bunun için önce zımparalanıp temizlenen yüzeye iki kat plastik astarı atılmalı. Ardından tekrar ince zımpara yapılarak yüzeyin pürüzlüğü garantilenmeli.
Son olarak yüzeye uygun renkte, plastik yüzeylere uygulanabilen boya yapılır. Ancak boya yaptıracaksınız sonrasında düzenli olarak parlatıcı uygulamayı ihmal etmeyin.



